Bilans kwasowo - zasadowy |
sobota, 16 grudzień 2006 |
Produkty spożywcze wpływające na zakwaszenie lub alkalizację organizmu
Utrzymanie prawidłowego bilansu kwasowo – zasadowego w organizmie jest szczególnie istotne w przypadku intensywnych treningów przy jednoczesnym zastosowaniu diety wysoko białkowej. Znacznie częściej spotykamy się z zakwaszeniem organizmu niż z jego alkalizacją. Równowaga kwasowo-zasadowa uzależniona jest od ilości związków mineralnych w pożywieniu. Pierwiastki niemetaliczne są kwasotwórcze natomiast metaliczne zasadotwórcze. W przypadku zintensyfikowanych treningów zwłaszcza w ostatnich etapach przygotowań przed startem na zawodach kulturystycznych bardzo często dochodzi do zakwaszania organizmu. Dzieje się tak dla tego, że w związku z koniecznością utrzymania odpowiedniej ilości dostarczanych protein do organizmu, zjadamy produkty takie jak jaja, mięso lub ryby, które zasadniczo wpływają na zakwaszanie organizmu. Wysoki poziom zakwaszenia uzyskujemy również wskutek wzmożonego wysiłku fizycznego, który jest nieodzowny w okresie przedstartowym. Zbyt duże zakwaszenie przyczynia się do niekompletnej przemiany materii, co związane jest z brakiem przetworzenia niektórych produktów spożywczych w optymalnym zakresie. Bardzo wysoki poziom zakwaszenia objawiać się może odczuciem tzw. zgagi - palenia w górnej części przewodu pokarmowego (w przełyku, tuż pod krtanią) W celu utrzymania równowagi kwasowo - zasadowej należy przewidzieć w diecie produkty wpływające na alkalizowanie organizmu. Należą do nich najczęściej warzywa oraz owoce, wśród których dominują suszone figi oraz morele. Nie zawsze jednak można pozwolić sobie podczas ścisłej diety na wprowadzenie zbyt wielu produktów powodujących alkalizację. Nasz organizm na szczęście jest tak skonstruowany, że zakwaszenie jest zobojętniane podczas snu. Wszystkie produkty spożywcze różnią się możliwością zakwaszania lub alkalizowania organizmu. Alfabetyczny wykaz podstawowych produktów szczególnie wpływających na zakwaszanie oraz alkalizacje organizmu przedstawiłem w poniższym zestawieniu: Produkty spożywcze wpływające na zakwaszenie organizmu: 100g pokarmu nadmiar kwasu Brukselka - 13,0 Bułka pszenna - 11,59 Chleb Grahama - 6,13 Cykoria - 1,0 Dorsz - 16,0 Jaja - 24,47 Migdały - 2,0 Orzeszki ziemne - 4,0 Płatki owsiane - 10,0 Ryż - 18,0 Sandacz gotowany - 23,18 Szynka - 12,0 Twaróg kwaśny - 17,0 Wątroba cielęca - 14,68 Wieprzowina - 12,0 Żółtka jaj - 23,51 Ziemniaki w łupince - 27,0
Produkty spożywcze wpływające na alkalizację organizmu: 100g pokarmu nadmiar zasady Agrest + 7,0 Boćwina + 27,0 Brokuły + 9,0 Buraki + 11,37 Cytryna + 5,0 Chleb razowy z pełnego przemiału + 7,0 Dynia – pestki + 2,0 Fasola szparagowa + 5,0 Kalafior + 5,0 Kalarepa + 15,0 Kapusta biała + 4,0 Kapusta czerwona + 4,0 Koperek + 18,0 Królik + 3,0 Marchew + 10,50 Mleko krowie + 1,69 Morele suszone + 60,0 Morele świeże + 6,16 Orzechy włoskie + 7,0 Pomarańcze + 9,61 Pomidory + 13,67 Rodzynki + 15,0 Rzodkiew czarna + 5,0 Rzodkiewka + 6,05 Sałata + 14,13 Seler + 11,0 Szczaw + 6,16 Śliwki surowe + 4,0 Truskawki + 2,0 Wołowina + 6,71
Opracował: Paweł Giłka |
|
|
|
|